challenges of working from home

Nothing beats the prospects of a job that allows you to stay at home with your kids and get paid while working at your own hours.

However, like any business, there are a number of challenges you will face when working from home.

10 Common Challenges of Working from Home and How You Can Overcome Them

1. Consistent Distractions

Children, friends or neighbors are bound to disturb you during your working hours.

Solution: Designate your working hours just like you would with a traditional job. Get a nanny to take care of the kids during your working hours.

2. Lack of Enthusiasm

Staring at the computer as you type or do other online work can get frustrating over time and make you lose enthusiasm.

Solution: When you are not feeling enthusiastic about your job, take a break and walk outside to get some fresh air.

3. Burnout

After a time, you are bound to get burned out due to being overwhelmed with work.

Solution: A few days off the computer will help you to recharge your mind and body.

4. Poor Social Life

When working from home, you may not find time to go out and socialize.

Solution: Allocate specific hours of particular days for meeting up with friends and socializing.

5. Poor Work-Life Balance

Most online freelancers find themselves working at odd hours and nearly all the time they are free.

Solution: Designate and stick to your work hours.

6. Poor Health

Sitting on the computer for long periods can lead to eye strain and back pain.

Solution: Take regular breaks from the computer to stretch your body.

7. Inconsistent Income

With freelance work, your income will be inconsistent especially if you are paid per assignment.

Solution: Determine how much you need to make per month and then work out the number of assignments you will need to attain your income goal.

8. Unexpected Costs

Energy bills can shoot up and there may be other costs for various business activities.

Solution: Plan ahead and start a savings account to take care of business expenses.

9. More Administrative Work

More administrative works such as handling billing will be on you.

Solution: Use various software to streamline administrative tasks.

10. Handling Taxes

Since you are running your own business as a WAHM, you will be expected to pay taxes.

Solution: Hire a bookkeeper on a project basis to get your taxes in order.

What other challenges do you face? Please share with us in the comments section below.

Interested in a Transcription Career? Get More Insights Here!

  1. How To Get Started As A Transcriptionist – A Complete Guide [Part 1]
  2. How To Get A Transcription Job – A Complete Guide [Part 2]

Mahesh is the spokesperson of the Transcription Certification Institute, an Ellensburg, WA based company that provides comprehensive online general transcription training certification courses. This transcription certification course facilitates careers in transcription because it provides a guaranteed internship with a major transcription company upon certification.

Summary
10 Tips to Overcome Challenges of Working from Home
Article Name
10 Tips to Overcome Challenges of Working from Home
Description
Working from home can be quite challenging, especially for working mothers. Here you can learn the best practices to conquer them and get more productive results.
Author
Publisher Name
Transcription Certification Institute
Publisher Logo